Όλοι/ες στην Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 9/11 στο Αμφ. ½ στις 13:30!

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Καθώς πλησιάζουμε στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Ενώ έχουν περάσει 44 χρόνια από εκείνες τις μέρες που ο φοιτητές με αυταπάρνηση ρίχτηκαν στην πάλη, μαζί με τους εργαζόμενους για μια συνολικά καλύτερη ζωή, σήμερα πολλές από τις νίκες τους έρχονται να αμφισβητηθούν. Το κράτος αυταρχικοποιείται, το άσυλο παραβιάζεται συστηματικά, τα διακαιώματα των φοιτητών και των εργαζόμενων θυσιάζονται για την κρίση. Το βασικό ερώτημα είναι: μπορούμε να εμπνευστούμε από τον αγώνα του 1973 για τους δικούς μας αγώνες; 

Το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο τείνει να γίνει παρελθόν. Τρέχουμε από μάθημα σε μάθημα για να καταλήξουμε να βγαίνουμε άνεργοι ή με μισθούς της πλάκας. Ο νόμος του Γαβρόγλου έρχεται να κάνει κανόνα αυτή την κατάσταση, η οποία μας λέγαν μέχρι τώρα ότι συμβαίνει μόνο εξαιτίας της κρίσης. Η κυβέρνηση επιβάλλει με λίγα λόγια αυτά που η ΕΕ ζητάει εδώ και χρόνια
  • Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά(!) δηλαδή αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Θέλουν να πληρώσουμε εμείς αυτά που έπρεπε να δίνει το κράτος
  • Ακαδημαϊκά συμβούλια όπου επιχειρηματίες και υπάλληλοι του υπουργείο θα υπαγορεύουν στα ιδρύματα τι να κάνουν για σιγουρευτούν ότι θα βγαίνουμε από τις σχολές μας όσο το δυνατό πιο ευέλικτοι και κινητικοί (όπως λένε). Δηλαδή πως θα έχουμε εν τέλει τα ελάχιστα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. 
  • Κέντρα δια βίου μάθησης μέσα στις σχολές μας. Από την μία διασπούν τα πτυχία μας, υποβαθμίζουν τις σπουδές μας, και από την άλλη στο όνομα της δια βίου μάθησης μας βάζουν να πληρώνουμε για σεμινάρια και επανακαταρτίσεις. 


 Όλα αυτά άλλες κυβερνήσεις ντρεπόντουσαν να τα φέρουν στην Βουλή! Ωστόσο η ΕΕ με την Συνθήκη της Μπολόνια προσπαθεί να τα εφαρμόσει εδώ και χρόνια Και τώρα θα πάρουν την απάντηση που πήραν τόσες φορές από το φοιτητικό κίνημα οι υπουργοί των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο νόμος θα ανατραπεί! 

Αλλά και στην καθημερινότητα μας όμως τα πράγματα δεν είναι πιο εύκολα. Μάλιστα έχει γίνει ακόμα δυσκολότερη από πέρσι με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών μας και τις μεταβατικές διατάξεις (που μόνο ομαλή μετάβαση δεν εξασφαλίζουν). Φαίνεται για άλλη μια φορά, πως ο αγώνας που δώσαμε πέρσι, με πληθώρα συνελεύσεων κινητοποιήσεων και κατάληψη της σχολής δεν ήταν άδικος. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας δρόμου για να προλάβουμε τους εντατικούς ρυθμούς που μας έχουν επιβάλει. Πρέπει αυτή η συνέλευση να πει ρητά ότι δεν είμαστε ρομπότ! Η σχολή να αναλάβει να λύσει το χάος που δημιούργησε. Αυτό που έλεγαν ότι θα εκσυγχρονίσει την σχολή, έχει καταντήσει τις αίθουσες να μοιάζουν με το 242 το πρωί (!). Πρόκειται όμως για την εξειδίκευση του γνωστικού αντικειμένου με την μείωση των μαθημάτων και την σκλήρυνση των κατευθύνσεων, όπως ακριβώς υπαγορεύει η κυβέρνηση και η ΕΕ. Δεν σταματάμε να παλεύουμε για τις σπουδές που μας αξίζουν, που θα μας εξασφαλίζουν εργασία και θα μας επιτρέπουν να έχουμε μια συνολική και πολύπλευρη γνώση του αντικειμένου που σπουδάζουμε. Θέλουμε ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο και όχι ένα φάκελο που θα λέει τι προσόντα και καταρτίσεις έχουμε. 

 Όπου και να κοιτάξουμε η κατάσταση είναι παρόμοια. Η ζωή μας έχει γίνει ένα εμπόρευμα για να το πουλάνε και να το αγοράζουν οι κυβερνήσεις, τα αφεντικά και οι τραπεζίτες, που μας βούτηξαν σε αυτή την κρίση, για να συνεχίσουν να πλουτίζουν! Το δικαίωμα στην Κυριακάτικη Αργία, το δικαίωμα στην απεργία, στην κοινωνική ασφάλιση κτλ. Το δικαίωμα των κατατρεγμένων να ορίσουν την ζωή τους, όπως οι πρόσφυγες που ταλαιπωρούνται καθημερινά από το κράτος και τους φασίστες. Το δικαίωμα του κόσμου να αγωνίζεται και να αμφισβητεί, όπως η Ηριάννα και ο Περικλής. Το Πολυτεχνείο είναι επίκαιρο λοιπόν, και έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε από αυτό! Γιατί τότε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σήκωσαν κεφάλι απέναντι σε όλα αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί