Κάλεσμα σε Γ.Σ του φοιτητικού συλλόγου ενόψει της Πανεργατικής Απεργίας στις 17 Μάη

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Με πανηγυρισμούς έκλεισε η 2η αξιολόγηση, και η κυβέρνηση έσπευσε να μιλήσει και αυτή, όπως οι προκάτοχοι της, για το δικό της Success Story! Εδώ και μέρες, πασχίζει να δείξει ότι τα μέτρα που φέρνει πρόκειται να ελαφρύνουν τους χαμηλόμισθους. Παρόλα αυτά, ακόμα και με μία γρήγορη ματιά, μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το αφήγημα που προσπαθεί να παρουσιάσει ότι για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά στρώματα, θα τα «πάρουν» από τους μεσαίους είναι εντελώς άτοπο. Αυτό το αφήγημα συνοδεύεται με την ιστορία για τα “αντίμετρα” τα οποία από τη μία είναι αναπτυξιακά και από την άλλη ενισχύουν το κοινωνικό κράτος. Και αυτά θα εφαρμοστούν κάπου, κάποτε γιατί ακόμα δεν τα έχουμε δει και μάλλον δεν θα τα δούμε και ποτέ… Και φυσικά, όταν μιλάμε για αναπτυξιακά μέτρα εννοούμε την μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις, που κάνει τελείως ξεκάθαρο το ποιον θέλει τελικά να ελαφρύνει αυτή η κυβέρνηση.
Αρχικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που θα ισχύουν και μετά το πέρας της θητείας της δείχνει ότι κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης η ίδια η δημοκρατία αμφισβητείται. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, μιας και όλοι/ες θυμόμαστε πως η ίδια κυβέρνηση έκανε το “OXI” του δημοψηφίσματος “NAI” με τον πιο απρόκλητο τρόπο. Αυτή τη φορά όμως πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα! Ας δούμε λοιπόν, τι περιλαμβάνουν αυτά τα μέτρα, τα οποία αφορούν από το 2018 έως το 2020…
-Κόψιμο και μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, μείωση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες. Ειδικά όταν μιλάμε για το επίδομα ανεργίας, δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι δεν επιβαρύνονται περαιτέρω τα πιο φτωχοποιημένα  στρώματα. 
-Μείωση συντάξεων (από 1/1/2019), με τη μείωση της "προσωπικής διαφοράς", ώστε να μειωθεί η ¨συνταξιοδοτική δαπάνη" κατά 1% του ΑΕΠ το 2019. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι αυτό το μέτρο είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δε διστάζει να πει απίστευτα ψέματα. Ακριβώς επειδή αυτό θα ισχύει μετά το 2019 η κυβέρνηση κάνει σα να μην κόβεται τίποτα. Καταλαβαίνουμε όμως πως 1% του ΑΕΠ σημαίνει ότι μιλάμε για “καμένη γη” στις συντάξεις.
-Mείωση του αφορολόγητου από 8.636 στα 5.862, δηλαδή να πληρώνουν φόρο εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές από 490 ευρώ και πάνω. 
-Ξεπούλημα της ΔΕΗ. Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και με το ξεπούλημα του 40% των λιγνιτικών μονάδων(!) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του 17% της εταιρείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
-Αύξηση των Κυριακών στις οποίες τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από 8 που ισχύει σήμερα στις 30 για μεγάλες περιοχές, κυρίως των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και σε περιοχές-φιλέτα, όπου δραστηριοποιούνται οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Αυτή η απόφαση προκαλεί την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, αφού επιβάλλει εργασία σε συνθήκες γαλέρας (εξαντλητική δουλειά χωρίς ανάπαυλα), αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που ορθά διαμαρτύρονται ότι αυτή η ρύθμιση εξυπηρετεί αποκλειστικά τις μεγάλες αλυσίδες.
-Απολύσεις συμβασιούχων και μείωση του αριθμού τους στο σύνολο του δημοσίου, αντί για μονιμοποιήσεις.
Προφανώς και δεν θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, όπως έλεγε η κυβέρνηση. Αντιθέτως, συνεχίζουν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ενώ διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους. Είναι το ζήτημα που είχε επενδύσει περισσότερο η κυβέρνηση για να αντλήσει κοινωνική συναίνεση αλλά από ότι φαίνεται δεν μπορεί να το εγγυηθεί στο ελάχιστο.
Παράλληλα, το άλλο κομμάτι το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αλλάξει είναι και ο συνδικαλιστικός νόμος. Στο όνομα της αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν πρόκειται να υπονομεύσει τους λαϊκούς αγώνες με την ποινικοποίηση της απεργίας. Ωστόσο, οι δανειστές απαιτούν να πραγματοποιείται απεργία με ποσοστό 50+1% των εργαζομένων και όχι με την πλειοψηφία της συνέλευσης του σωματείου. Πρόκειται για ένα χυδαίο χτύπημα στον κόσμο που αγωνίζεται και πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην ιεράρχηση μας να μην περάσει. Και αυτό προφανώς δεν θα γίνει με προσευχές και παρακάλια στην κυβέρνηση αλλά με ένα ανυποχώρητο κίνημα που δεν θα βασίζεται στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τα νέα μέτρα ως την καλύτερη συμφωνία που προστατεύει τους εργαζομένους και ταυτόχρονα θα φέρει την ανάπτυξη, δεν γίνεται άλλο να εθελοτυφλούμε! Στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας καταπατούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα που με χρόνιους και ιστορικούς αγώνες έχουν κατακτηθεί. Στο όνομα της ανάπτυξης το μέλλον ενός νέου εργαζόμενου είναι να ζήσει σαν σκλάβος με μισθούς πείνας.  Δεν θα αφήσουμε άλλο ένα μνημόνιο  να μας οργώσει και να αφήσει πίσω του ακόμη περισσότερη φτωχοποίηση, εξαθλίωση, ανεργία. Κάθε κυβέρνηση που πέρασε μνημόνιο έπεσε στην ανυποληψία. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η κυβέρνηση να περάσει και δεύτερο. 
 Η μαζική κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν μασάμε κουτόχορτο! Παλεύουμε για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!  Με τον ίδιο τόνο, με ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα το οποίο θα συγκρούεται με τους πυλώνες της επίθεσης, πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στους νόμους και τα μέτρα που μας επιβάλλουν και μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι. Ειδικά εμείς ως φοιτητές, που αποφοιτώντας από τη σχολή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την καταστροφική κατάσταση που θα έχει δημιουργήσει η εφαρμογή των αντιλαΪκών μέτρων, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν εργασιακό μεσαίωνα, πρέπει να βγούμε μαζικά στους δρόμους, στο πλευρό των εργαζομένων με πρώτο σταθμό την απεργία στις 17 Μάη, δηλώντας ότι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε καμία Κυβέρνηση, σε καμία ΕΕ σε κανένα ΔΝΤ, δεν θα γίνουμε ένα κομμάτι κρέας στο πιάτο τους, θα διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν!

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ Γ.Σ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/5 ΣΤΙΣ 14.30 ΣΤΟ ΑΜΦ 1/2

ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 17/5

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΙΣ 10.30

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί