ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/2 13:30

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ο γενικότερος  αναβρασμός που υπάρχει στην κοινωνία με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νόμο. Στην απεργία της 4ης Φλεβάρη και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι από μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς μέχρι αγρότες, πενταμηνίτες και συμβασιούχους στους δήμους, βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που έρχεται να πάρει πίσω κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν φοιτητές και νεολαία που νιώθουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται για άλλη μια φορά, να γίνεται και πάλι θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.


Γιατί αφορά εμάς τους φοιτητές και τους νέους το νομοσχέδιο;



 Το νέο ασφαλιστικό, σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουμε δεν χτυπάει κυρίως τους παππούδες μας, ούτε καν μόνο τους ήδη εργαζόμενους, αλλά πραγματικά τσακίζει τη γενιά μας, την νεολαία που δεν έχει μπει ή τώρα εισέρχεται στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί, τα τεράστια όρια συνταξιοδότησης  (σύνταξη στα 67!) , η διάλυση της περίθαλψης, ο πολλαπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για τον κλάδο μας μετατρέπουν την νόμιμη και ασφαλισμένη εργασία μια ανάμνηση από το παρελθόν. Ακόμη περισσότερο, το ασφαλιστικό περιέχει μέτρα που πλήττουν σκληρά την πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά και τη νεολαία: Αρχικά με την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, με την παράλληλη εισαγωγή της “εθνικής σύνταξης” δηλαδή της κατώτατης στα 384 €. Επιπλέον, επιχειρείται το καθεστώς της μαύρης, ελαστικής εργασίας να γίνει νόμος για την κοινωνία αφού μέσω της κατάργησης του κατώτερου αφορολόγητου ορίου και τον παράλληλο πολλαπλασιασμό των εισφορών κανένας εργαζόμενος δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή τους έτσι ώστε να είναι ασφαλισμένος. Όσον αφορά το επάγγελμα του μηχανικού τα «εξυγιαντικά» μέτρα  που φέρνουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ είναι ίδια και χειρότερα αφού ένας νέος εργαζόμενος   μηχανικός  με μισθό κάτω από 586 ευρώ ή ένας άνεργος (!) καλείται να πληρώσει 2820 ευρώ το χρόνο.

Και σαν να μη ΄φταναν όλα αυτά…



Μέσα στην εκρηκτική αυτή κατάσταση και εν εξελίξει της εξεταστικής περιόδου ο κοσμήτορας και τα μέλη ΔΕΠ της σχολής αποφάσισαν να περάσουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ένα απαράδεκτο όριο δήλωσης μαθημάτων 12/εξάμηνο. Παρά την αντίδραση των φοιτητών της σχολής στη ΓΣΤ καθηγητών, την παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμητεία και την πρυτανεία και ξεκάθαρη εναντίωση τους στο όριο, ο κοσμήτορας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό είναι για το καλό των φοιτητών. Πώς όμως μια τέτοια αλλαγή βοηθάει τους  φοιτητές , αφού στην πραγματικότητα εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σπουδές τους, βάζοντας τους σε μια λογική να σκέφτονται συνεχώς πως και τι θα δώσουν στις εξετάσεις. Παράλληλα αποκλείει εντελώς του εργαζόμενους φοιτητές προσθέτοντας ένα ακόμα ταξικό φραγμό στην εκπαίδευση (βλέπε υποχρηματοδότηση ,μείωση φοιτητικών παροχών κλπ). Τελικά το μόνο που κάνει είναι να διαμορφώνει μια ασφυκτική καθημερινότητα για τους φοιτητές  και ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς  που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες μας.

Εκτός από το όριο δήλωσης ο κοσμήτορας πέρασε και μια αλλαγή στον πειθαρχικό κώδικα της σχολής  που μιλά για αναστολή φοίτησης για ένα εξάμηνο ως ποινή για τις αντιγραφές. Ένα τέτοιο απαράδεκτο μέτρο αφενός ανοίγει το δρόμο για εφαρμογή πειθαρχικών ποινών για οποιονδήποτε αντιδρά, αφετέρου δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας  μέσα στη σχολή.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να καταλάβουμε ότι όλα τα παραπάνω  είναι κομμάτι ενός μαύρου μέλλοντος  που μας ετοιμάζουν, αλλά να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε για να ανατρέψουμε  τα σχέδια τους. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, όπως το φοιτητικό κίνημα έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, θα βγει στο δρόμο ξανά θα γκρεμίσει όρια, ασφαλιστικά και αυτούς που μαυρίζουν τις ζωές μας.

ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί