ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΤΙ ΠΕΡΑΣΕΣ, ΤΙ ΚΟΠΗΚΕΣ, ΑΦΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΙΣ!

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ενώ βρισκόμαστε μέσα στην εξεταστική περίοδο, εξώ από τους τέσσερεις τοίχους που κλεινόμαστε και διαβάζουμε, επικρατεί ένας πραγματικός κοινωνικός αναβρασμός! Μηχανικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, φοιτητές, οι αγρότες με τα μπλόκα, έχουν ξεχυθεί στους δρόμους με ένα κύριο αίτημα: 
«ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!». 
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να φέρει όλη την κοινωνία απέναντι της, αφού ο νόμος-έκτρωμα που θέλει να φέρει προς ψήφιση, διαλύει κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο ασφαλιστικό, σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύουμε δεν χτυπάει κυρίως τους παππούδες μας, ούτε καν μόνο τους ήδη εργαζόμενους, αλλά πραγματικά τσακίζει τη γενιά μας, την νεολαία που δεν έχει μπει ή τώρα εισέρχεται στην αγορά εργασίας. Και αυτό γιατί, τα τεράστια όρια συνταξιόδοτησης (σύνταξη στα 67!) , η διάλυση της περίθαλψης, ο πολλαπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για τον κλάδο μας μετατρέπουν την νόμιμη και ασφαλισμένη εργασία μια ανάμνηση από το παρελθόν. Τσάμπα τα ξενύχτια λοιπόν πάνω από τα βιβλία, τσάμπα οι ώρες παρακολούθησης και διαβάσματος, αφού με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν θα μπορεί να δουλέψει η τεράστια πλειοψηφία μας!

Τι σημαίνει όμως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για ένα νέο μηχανικό;

Κατ’ αρχάς οι περισσότεροι νέοι μηχανικοί αν ξεπεράσουν τα ποσοστά του 50% ανεργίας και βρουν μια «θέση στον ήλιο» θα δουλεύουν με μπλοκάκι, χωρίς συμβάσεις εργασίας πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτουν οι ίδιοι την ασφάλισή τους χωρίς καμιά εργασιακή κατοχύρωση και καθόλου δικαιώματα. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση οι αλλάγες στο ασφαλιστικό αποτελούν μια καλορυθμισμένη προσπάθεια όχι απλά ισοπέδωσής μας ως στρώμα αλλά κυριολεκτικά εξάλειψης. Αν σου φαίνεται υπερβολικό πρόσεξε. Έστω ότι μηχανικός εργαζόμενος με μπλοκάκι παίρνεις 1000 € μηνιαία. Θα πρέπει να καταβάλεις ασφαλιστικές εισφορές, πλέον εισφορά αλληλεγγύης, 385,50 ευρώ,  δηλαδή καταλήγεις με 600,00€, για τα οποία φορολογείσαι πλέον από το 1ο ευρώ με συντελεστή 26% ( εφόσον καταργείται το κατώτερο αφορολόγητο όριο). Φτάνεις λοιπόν καταϊδρωμένος στο τραγικό ποσό των 440 €. Αν πάλι είσαι άνεργος μηχανικός ή το εισόδημά σου βρίσκεται κάτω από τα 586 ευρώ θα πληρώνεις την κατώτατη εισφορά που όμως ανέρχεται στα 2.820 ευρώ το χρόνο!

 Πίνακας Ισοζυγίου Εγγραφών – Διαγραφών – Επανόδων Μελών ΤΕΕ ανά έτος
*Ιανουάριος, Φεβρουάριος 2015

Ακόμη περισσότερο, το ασφαλιστικό περιέχει μέτρα που πλήττουν σκληρά την πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά και τη νεολαία: Αρχικά με την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, με την παράλληλη εισαγωγή της “εθνικής σύνταξης” δηλαδή της κατώτατης στα 384 € ! Αυτό σημαίνει συντριπτική μείωση των συντάξεων, των οποίων ο υπολογισμός θα προκύπτει από έναν ενιαίο κανόνα. Στο ενιαίο ταμείο θα εντάσσονται όλα τα φάσματα ασφαλιζόμενων. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί είναι το εξής: εξίσωση και υποβάθμιση όλων ανεξαιρέτως προς τα κάτω . Δεύτερον, με την αύξηση των εισφορών, αυτές θα καθορίζονται ως ποσοστό επί του μισθού (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ή του εισοδήματος (για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες). Η αύξηση είναι της τάξης του 1,5%, πιο συγκεκριμένα 1% για τους εργαζόμενους και 0,5% για τους εργοδότες, ενώ οι εισφορές όλων σχεδόν των αυτοαπασχολούμενων θα διπλασιαστούν. Τρίτον, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. Με τα νέα όρια οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνουν σύνταξη στην ηλικία των 62 χρόνων με 40 έτη δουλειάς ( αλήθεια ποιος έχει στις μέρες μας?) ή στα 67. Τέλος εφαρμόζονται και άλλες μειώσεις στις συνάξεις. η κύρια σύνταξη στα χρόνια του μνημονίου έχει ήδη υποστεί μείωση της τάξης του 40% και αναμένεται να συνεχίζεται να μειώνεται εκθετικά. Η συνολική σύνταξη θα είναι το άθροισμα της εθνικής (που είναι το μόνο κρατικά εγγυημένο ποσό σύνταξης) και της κύριας σύνταξης.

Με όλα αυτά τα μέτρα, οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι μηχανικοί, θα δέχονται να δουλεύουν μαύρα για τους εργοδότες, αφού το ασφαλιστικό σύστημα δεν τους προσφέρει τίποτα. Εμπεδώνεται αυτό που χρόνια το Κεφάλαιο και η εργοδοσία προσπαθούν να επιβάλλει, από τη μια η τσάκιση μιας από τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, της κοινωνικής ασφάλισης, και από την άλλη την μετατροπή του καθεστώτος της μαύρης, ελαστικής εργασίας σε νόμο για την κοινωνία. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς για να σώσουν την κερδοφορία τους, για να βγούν την κρίση τους, αυτό που βαφτίζουν «ανάπτυξη» πρέπει να περάσει πάνω από τα πτώματα μας! Αυτήν την ανάπτυξη εξυπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα μνημονιακά κόμματα η ΕΕ και η Τροϊκα που συμφωνούν και επαυξάνουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.  

Όλοι αυτοί θα πρέπει να νιώσουν στο πετσί τους, την οργή ενός λαού που δεν έχει τίποτα να χάσει, την οργή μιας νεολαίας που της τελειώνουν το μέλλον πριν καν ξεκινήσει. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα, οι φοιτητικοί μας σύλλογοι το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή ενός απίστευτα σημαντικού αγώνα για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει καν προς ψήφιση το ασφαλιστικό, για κοινωνική ασφάλιση, μονιμή και σταθερή δουλειά για όλους. Και αυτός ο αγώνας, δεν χωράει στα όρια των ξεπουλημένων εργατοπατερών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στο επιμελητήριο του ΤΕΕ, που κόπτεται μόνο για τα μέτρα κατά των εργοδοτών. Πρώτοι σταθμοί το πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 30/1, η Γενική Απεργία στις 4/2 όπου πρέπει να βουλιάξει η Αθήνα. Δεν μπορεί κανένας από μας να λείπει από τον αγώνα ενάντια στο ασφαλιστικό, είναι μάχη που θα δώσουμε μέχρι τέλους, είναι μάχη που θα κρίνει το μέλλον της γενιάς μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί