Αλληλεγγύη στους Σύριους απεργούς πείνας

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η πλατεία Συντάγματος τις τελευταίες μέρες δεν είναι η ίδια...Αν δεν περάσει κανείς από το σημείο,  δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης από μία απλή αναφορά στα μέσα ενημέρωσης. Η εικόνα κουκουλωμένων με κουβέρτες ανθρώπων με συμβολικά σφραγισμένα στόματα και ταλαιπωρημένα αλλά περήφανα πρόσωπα έρχεται σε αντίθεση με την κατα τ' άλλα “γιορτινή” ατμόσφαιρα της πλατείας.

Πρόκειται για τους Σύριους πρόσφυγες πολέμου, οι οποίοι ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24/11 απεργία πείνας και καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο κρύο και με αυτό τον τρόπο αποφάσισαν να μην αφήσουν κανένα να υποστηρίξει ότι η ζωή τους δεν έχει αξία, ότι είναι κατώτεροι απλά και μόνο επειδή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Οι Σύριοι πρόσφυγες ζητούν το αυτονόητο, να έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν ως πρόσφυγες πολέμου σε όποια χώρα εξασφαλίζει στοιχειωδώς τη δυνατότητα να ζήσουν. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι είναι υποχρεωμένοι να υπαχθούν στο ελληνικό σύστημα ασύλου και να παραμείνουν υποχρεωτικά στην Ελλάδα και επικαλείται αδυναμία να εφαρμόσει το κοινοτικό δίκαιο περί «προσωρινής προστασίας» σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων και «κατανομής των βαρών» μεταξύ των κρατών-μελών (Π.Δ. 80/2006).

Για πρώτη φορά με συλλογικό και δημόσιο τρόπο, αμφισβητείται επομένως η συνθήκη του Δουβλίνου που του καταδικάζει τους πρόσφυγες-θύματα πολέμου σε εγκλωβισμό στη χώρα εισόδου καθιστώντας, εν προκειμένω, αδύνατη την αξιοπρεπή διαβίωσή τους σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και γενικευμένης φτώχειας, και μετατρέποντας ακόμα και το δικαίωμα της χορήγησης ασύλου σε νομικό εργαλείο αποκλεισμού και εκβιασμού.

Ο αγώνας των Σύριων προσφύγων ξεσκεπάζει με αυτόν τον τρόπο την υποκρισία των κρατών-μελών της ΕΕ και την προσχηματική επίκληση εκ μέρους τους της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων την ίδια στιγμή που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τα δεινά του Συριακού λαού. Και δεν είναι μόνο αυτό, το αντιμεταναστυευτικό όργιο από μεριάς της Ε.Ε και των κρατών μελών έχει σαν στόχο τη δαιμονοποίηση των “λαθραίων”, των “ξένων”, των “διαφορετικών” κ.ο.κ, τη χρησιμοποίησή τους σαν αποδιοπομπαίους τράγους και εξιλαστήρια θύματα, την ίδια στιγμή που το καθεστώς περιθωρίου και παρανομίας στο οποίο τους καταδικάζουν επιτρέπει να παίζονται στις πλάτες των μεταναστών τεράστια κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ποια εξουσία μπορεί, λοιπόν, να εκλαμβάνει την ίδια την ζωή ως αντικείμενο των υπολογισμών της, διατηρώντας το «απόλυτο δικαίωμα» να αποφασίζει για το ποιες ζωές είναι άξιες να βιωθούν και ποιες όχι; Σε ποιες ζωές αρμόζουν δικαιώματα και σε ποιες όχι; Αντιμέτωποι με αυτά τα ερωτήματα  οι Σύριοι πρόσφυγες αναγκάζονται ν’ απαντήσουν παλεύοντας για ελευθερία και δικαιοσύνη και σ' αυτόν τον αγώνα χρειάζονται την συμπαράστασή όλων μας! 
  •                 Στηρίζουμε έμπρακτα προσφέροντας υλικά, ρούχα και ότι άλλο χρειάζονται
  •                 Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των Σύριων προσφύγων-απεργών πείνας
  •                 Να σπάσουν οι αποκλεισμοί της ΕΕ, να καταργηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου

                   Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση    -  ε.α.α.κ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί