Η απεργία των εργαζομένων του Πολυτεχνείου είναι και δική μας υπόθεση!!!

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Από τη Πέμπτη το πρωί οι εργαζόμενοι του πολυτεχνείου,όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκονται σε απεργία με αποτέλεσμα την αναβολή της εξεταστικής. Αυτό που κρίνουμε απαραίτητο είναι μια σφαιρική ανάλυση των συνθηκών και όχι απλά μια κοντόφθαλμη κριτική ή μια απαθής στάση από το πλευρό των φοιτητών. 
Πολύ συμπτηγμένα λοιπόν , από τους 880 εργαζόμενους τη Δευτέρα 16/9 απολύονται 550!!! Τι σημαίνει αυτό σε πρώτο βαθμό : Άμεση αδυναμία του ιδρύματος να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις λειτουργίες του όπως οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών η διεξαγωγή της εξεταστικής ,ελλείψεις προσωπικού σε εργαστήρια,κτλ καθώς σε κάθε σχολή θα αντιστοιχούν μόλις 12 υπάλληλοι. Όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να οδηγήσει σε δύο αποτελέσματα:
  • Όλη η δουλειά στους τομείς (επιτηρήσεις, διορθώσεις θεμάτων, ασκήσεις κα) που γινόταν από αυτό το προσωπικό να γίνεται από διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς ή ακόμα και προπτυχιακούς φοιτητές που κάνουν διπλωματική- δηλαδή άμισθη εργασία σε όλο της το μεγαλείο!
  • Πρόσληψη νέου προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας, και αναζήτηση πόρων για την πρόσληψη αυτού μέσα από την επιβολή διδάκτρων (ακριβώς όπως στα νοσοκομεία)!

Σε δεύτερο βαθμό, αν τελικά περάσει αυτός ο ''κανονισμός'' θα προκύψει σε βάθος χρόνου, μια περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΜΠ πάνω στην οποία θα στηριχθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και τα δεκανίκια της μέσα στη σχολή (Συμβούλια Ιδρύματος) για να έρθουν να περάσουν περιατέρω αναδιαρθρώσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που στην ουσία με το ζόρι επιτελούν τις βασικές του λειτουργίες, υποβαθμίζοντας κάθε μέρα και περισσότερο τις ίδιες τις σπουδές μας.
Την ίδια ώρα οι μεταρυθμίσεις που προσπαθεί η κυβέρνηση στην παιδεία δεν αφορούν μόνο τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, αυτή τι στιγμή προωθούνται 12500 απολύσεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, τα γενικά λύκεια μετατρέπονται αποκλειστικά σε εξεταστικά κέντρα με πανελλήνιες (άρα και φροντιστήρια) από τη 1η λυκείου και η μεγάλη μερίδα της νεολαίας στρέφεται στα τεχνικά λύκεια με λίγη γενική παιδεία ή στα ΣΕΚ της εργασίας απ'ο τα 15.
Συνάδελφοι, αφουγκραζόμαστε την αγωνία κάθε συμφοιτητή μας για την εξεταστική καθώς αυτή είναι και δική μας. Ωστόσο κρίνουμε απαραίτητο στοιχείο κάθε φοιτητή και κάθε μελλοντικού μηχανικού ή επιστήμονα πέρα από τις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του, και την κοινωνική ευαισθησία. Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι δε πρέπει να μας βρεί αμέτοχους γιατί είναι επίθεση γενικά ενάντια στη δημόσια παιδεία, ενάντια στο δημόσια πανεπιστήμιο.
Την Παρασκευή 9/6 κατεβάσαμε ΔΣ για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του συλλόγου τη Δευτέρα 9/6 ωστόσο δεν υπογράφηκε απο τη ΔΑΠ πράγμα το οποίο δε μας παραξενεύει καθόλου καθώς ο ρόλος της ειναι γνωστός. Επειδή όμως για εμάς η δημοκρατία κρίνεται στις συνελεύσεις των ανοιχτών αμφιθεάτρων και όχι στα κλειστά ΔΣ της σχολής και στις εκλογές μία φορά το χρόνο ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 9/9 12.00 στο Αμφιθέατρο 20 στο κτήριο Γκίνη στην Πατησίων με θεματολογία:
- Εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που θα έρθουν τη νέα χρονιά και πρέπει να μας βρουν έτοιμους
-Απεργία εργαζομένων και θέση των φοιτητών
-Εισβολή αστυνομίας στο Πολυτεχνείο-Καταπάτηση ασύλου

1 σχόλιο

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί