ΟΙ "ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"..... .... ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Κατά τη διάρκεια και της φετινής χειμερινής εξεταστικής είδαμε να επαναλαμβάνονται-σε εντονότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν- μια σειρά από φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας που μόνο ασχολίαστα δεν μπορούν να μείνουν. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκαν τα εξής: άνοδος του επιπέδου δυσκολίας των θεμάτων, επιτηρήσεις που αντιμετώπιζαν τους φοιτητές ως εκ των προτέρων υπόπτους, αναντιστοιχία του χρόνου εξέτασης με την ποσότητα των θεμάτων κτλ. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα μαζικά κοψίματα με την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων ( πχ Μηχανική 1, Τεχνική υδρολογία) που αγγίζουν και το 67%!

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μια παρθενογένεση, αλλά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με τους ρυθμούς σπουδών που βιώσαμε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου. Με βάση τα παραπάνω, ως Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση είχαμε ζητήσει τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στη θεματολογία της οποίας θα ενσωματώνονταν και τα παραπάνω ζητήματα. Από την στιγμή που – με ευθύνη κυρίως των ΔΑΠ και ΠΚΣ- δε διεξήχθη Συνέλευση, προχωρήσαμε στην κατάθεση Διοικητικού Συμβουλίου με ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις που θεωρούσαμε ότι θα ασκήσουν άμεση πίεση για αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων. Οι προτάσεις αυτές ήταν οι εξής:

1. Παγίωση του 3ωρου της εξέτασης

2. Ελάχιστο ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις το 50%,διαφορετικά εφαρμογή της αναβαθμολόγησης

3. Θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής χωρίς όριο χρωστούμενων μαθημάτων

4. Διεξαγωγή παραστάσεων διαμαρτυρίας στα γραφεία των υπεύθυνων καθηγητών

Απέναντι σε αυτήν την πρόταση, συναντήσαμε την άρνηση των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ οι οποίες εξέφρασαν μια σειρά από διαφωνίες. Η άρνηση αυτή συνοδεύτηκε από την κατάθεση Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή από την πλευρά της ΔΑΠ, το οποίο δεν αποτελούσε τίποτε άλλο παρά την προγραμματική της θέση για τα ζητήματα εξεταστικής και είχε ως στόχο-με βάση την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΠ-να αποτελέσει τη θέση του φοιτητικού συλλόγου στην επιτροπή προπτυχιακών σπουδών. Απέναντι σε αυτό, η άποψη μας ήταν ότι το μόνο πεδίο διαλόγου αποτελεί η Γενική Συνέλευση και καμία κλειστή διαδικασία ή επιτροπή. Επίσης, εξίσου πολιτικά λανθασμένη θεωρούμε και την στάση της ΠΑΣΠ η οποία την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσε για αναγκαιότητα διεξαγωγής Συνέλευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα υπέγραψε την πρόταση της ΔΑΠ!!!!

Εμείς, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι σε τέτοιες καταστάσεις τον λόγο τον έχουν οι φοιτητές, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα προχωρήσαμε σε δράσεις με στόχο η κουβέντα γύρω από τα θέματα αυτά να μείνει ενεργή και να μην αποσιωπηθεί, που αποτελεί σαφή στόχευση των καθεστωτικών δυνάμεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Έτσι πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στο μάθημα του κ.Τζουβαδάκη, με αφορμή τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Αρχιτεκτονικής του 3ου εξαμήνου. Η κίνηση αυτή έδωσε δυνατότητα σε πολλούς φοιτητές να εκφράσουν τα παράπονά τους και τους προβληματισμούς τους για το γεγονός αυτό, κάτι το οποίο άσκησε έντονη πίεση στον καθηγητή με αποτέλεσμα να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αναβαθμολόγηση των εργασιών (που αντιστοιχεί σε 50% του συνολικού βαθμού). Στα πρότυπα αυτά και έχοντας ως δείκτη το γεγονός ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες, θεωρούμε αναγκαίο και θα παλέψουμε να συζητηθεί άμεσα το θέμα σε Γενική Συνέλευση, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε σε επόμενες δράσεις με στόχο την άμεση επίτευξη υλικών νικών που θα κατοχυρώνουν τα συμφέροντά μας ως φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί