ΑΠΟ ΤΟΥ ΓΚΙΝΗ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ:ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;;;

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Δεκέμβρη,κατά τη διάρκεια της οποίας οι χώροι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτέλεσαν κέντρα που συνέβαλλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη κινηματικών διεργασιών,παρατηρούμε μια ξεκάθαρη προσπάθεια αποδυνάμωσης και επίθεσης στο κεκτημένο του ασύλου, είτε μέσω της έμπρακτης κατάργήσης του(π.χ Φιλοσοφική) είτε με προτάσεις που αφορούν τη σταδιακή μουσειοποίηση του Πολυτεχνείου Πατησίων. Όλοι γνωρίζουμε ότι για πρώτη φορά δε διεξήχθη ούτε ένα μάθημα του εαρινού εξαμήνου στο κτίριο Γκίνη ενώ και η εξεταστική που διανύουμε λαμβάνει χώρα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, και όλα αυτά με τη δικαιολογία των-υποτιθέμενων- καταστροφών που έγιναν το Δεκέμβρη. Η δικαιολογία αυτή προφανώς και ήταν ασταθής, αφού στη χειμερινή εξεταστική όλοι διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν φθορές στο κτίριο και οι εκπαιδευτικές λειτουργίες μπορούσαν να διεξαχθούν κανονικά.

Η πρόεδρος της σχολής κα Μιμίκου διαβεβαίωνε για την οριστική ανάθεση της εργολαβίας και την έναρξη των εργασιών για τις επισκευές, ενώ παράλληλα μοίραζε υποσχέσεις για εαρινή εξεταστική στην Πατησίων.Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο για εμάς οι ισχυρισμοί της αποδείχθηκαν ψευδείς καθώς ανάθεση της εργολαβίας δεν έχει γίνει (όπως γνωστοποιήθηκε και σε μία από τις τελευταίες συγκλήτους) αλλά έχει ανακοινωθεί από τώρα η διεξαγωγή επαναληπτικής εξεταστικής στου Ζωγράφου.

Όλες αυτές οι ενέργειες συντελούν στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου του υπουργείου που είναι φυσικά η μουσειοποίηση του Πολυτεχνείου της Πατησίων,στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας για μεταφορά των πανεπιστημιακών σχολών έξω από το κέντρο των πόλεων. Όμως, η λειτουργία των πανεπιστημίων στο κέντρο της πόλης,προσδίδει σε αυτά ακόμη περισσότερο το χαρακτήρα της κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης.Δεν είναι δυνατόν οι φοιτητές να εκπαιδεύονται μακριά από τον αστικό ιστό όταν αυτός αποτελεί μέρος της διδασκαλίας τους και συμβάλλει στην επαφή με την κοινωνική διάσταση του επαγγέλματός τους.Επίσης, για εμάς ο χώρος αυτός αποτελεί κέντρο κοινωνικών αγώνων που καθόρισε-σε μεγάλο βαθμό- τη δυναμική μεγάλων συλλαλητηρίων τα οποία κατέληγαν στο χώρο του ασύλου με στόχο το συντονισμό της δράσης των φοιτητικών συλλόγων καθώς και των εργαζόμενων. Για εμάς, το Πολυτεχνείο λόγω και των γεγονότων του ’74, εμπνέει τους αγώνες μας και η απονέκρωση των κτιρίων του θα ωφελήσει στο χτύπημα των διαδηλώσεων και των πολιτικών διαδικασιών από τις δυνάμεις καταστολής.

Όλα τα παραπάνω μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές των Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. , συχνά καταλήγει στην ανάπτυξη δυναμικών κοινωνικών κινημάτων.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις-προκειμένου να αποτρέψουν την όξυνση της κοινωνικής διεκδικητικότητας- να απαντούν με αναβάθμιση του ρόλου και της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών, όπου συχνά αποτελούν το μοναδικό και ισχυρότερο σύμμαχό τους. Στα πλαίσια αυτά,βλέπουμε όλο και νέα μέτρα να ψηφίζονται(ποινικοποίηση κουκούλας, αύξηση αστυνόμευσης, ίδρυση ομάδων "δέλτα") με στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών και την ενσωμάτωση των αντιδράσεων.Συνεπώς, δεν εκπλήσσει η οργανωμένη επίθεση στο άσυλο ακριβώς γιατί αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια επίδειξης πυγμής της κυβέρνησης μετά το Δεκέμβρη. Παράδειγμα αυτής της προσπάθειας,αποτελεί η είσοδος μοτοσυκλετιστών της αστυνομίας στη Φιλοσοφική πριν από λίγες μέρες.

Με βάση τα παραπάνω, αυτό τοοποίο θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι το ζήτημα με το κτίριο Γκίνη χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα έντονη πολιτική χροιά. Συνεπώς, θα πρέπει σε όλο το επόμενο διάστημα να ιεραρχηθεί πολύ ψηλά στην κουβέντα που θα διεξαχθεί εντός του φοιτητικού συλλόγου, και κυρίως η πολιτική διαπάλη να συνοδεύεται και να καταλήγει σε αιτήματα επιθετικά γύρω από το θέμα του ασύλου, αιτήματα όπως: καμία παραβίαση του ασύλου και διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σε χώρους δουλειάς. Επιπλέον, σε ότι αφορά καθαρά τη σχολή μας, είναι αναγκαίο στην προσπάθεια που γίνεται-από το τμήμα καθηγητών και την πρυτανεία- για εκβιαστική επίλυση του ζητήματος εν μέσω εξεταστικής, να εναντιωθούμε και να διεκδικήσουμε άμεσα οι επόμενες εξεταστικές να διεξαχθούν στο κτίριο Γκίνη και παράλληλα, να εξασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια εξαμήνων τουλάχιστον ένα μάθημα-ανά έτος- θα πραγματοποιείται στο χώρο του Πολυτεχνείου Πατησίων. Είναι αναγκαίο τόσο στις συνεδριάσεις των τμημάτων καθηγητών και των συγκλήτων που θα διεξαχθούν εντός των εξεταστικών, όσο και και με την έναρξη της επόμενης χρονιάς να μην επιτρέψουμε την απονέκρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κτίριο Γκίνη, κάτι που θα αποτελέσει ένα ισχυρό χτύπημα για το άσυλο ως κεκτημένο κοινωνικών αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί