ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/6

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Για άλλη μια χρονιά, βλέπουμε ότι όσο πλησιάζει το τέλος του εαρινού εξαμήνου το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των φοιτητών επικεντρώνεται –όπως είναι φυσικό –στην προετοιμασία για τις επερχόμενες εξετάσεις. Το γεγονός αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια τη μείωση του ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις που συντελούνται τόσο εντός της σχολής όσο και συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με βάση αυτό , δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο είναι αυτή η περίοδος όπου το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με μια σειρά από συμμάχους του ( προέδρους, πρυτάνεις κ.α ) επιλέγει την προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων , εκμεταλλευόμενο την υπολειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. ‘Οπως και πέρυσι (αναγνώριση των ΚΕΣ ως εκπαιδευτικά ιδρύματα ) έτσι και φέτος προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις :

α) Εξελίξεις στο ΤΕΕ : επιδιώκεται η σκλήρυνση των εξετάσεων για τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος από τους απόφοιτους του τεχνικού κλάδου. Οι εξετάσεις από 30λεπτες γίνονται 3ωρες, το κατώτατο όριο επιτυχίας γίνεται το 6, ενώ η εξεταστέα ύλη ξεφεύγει από τον κύκλο σπουδών, κάτι που δεν ίσχυε πρίν όπου το αντικείμενο εξέτασης αφορούσε μόνο τη διπλωματική εργασία του κάθε φοιτητή. Κάτι τέτοιο αποσκοπεί σε μια διαρκή αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των χιλιάδων αποφοίτων οι οποίοι πέρα από το ήδη υπάρχον αβέβαιο εργασιακό μέλλον θα βρεθούν αντιμέτωποι και με επιπλέον εξεταστικούς φραγμούς. Συνεπώς, για όλους τους αποφοίτους θα είναι χειρότεροι οι όροι με τους οποίους θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας, πολύ περισσότερο για αυτούς που θα αποτυγχάνουν στις εξετάσεις οι οποίοι θα εργάζονται χωρίς καν επαγγελματικά δικαιώματα. Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση του παραπάνω θέματος μεταφέρθηκε στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 4-5 Ιουλίου (μέσα στην εξεταστική ) στη Θεσσαλονίκη.

β) Προεδρικές Εκλογές : φέτος στη σχολή μας θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι προεδρικές εκλογές σύμφωνα με το νέο νόμο-Πλαίσιο. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει τη συμμετοχή ολόκληρου του φοιτητικού σώματος στη διαδικασία της ψηφοφορίας και όχι μόνο των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων όπως ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Όλο αυτό , μπορεί να μοιάζει πιο δημοκρατικό, όμως δεν είναι τυχαίο ότι αποσκοπεί να προσδώσει μια περαιτέρω νομιμοποίηση στον πρόεδρο κάθε σχολής ο οποίος εκμεταλλευόμενος το επιχείρημα της διευρυμένης συμμετοχής των φοιτητών θα προχωράει στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Πολύ περισσότερο, κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στο επόμενο χρονικό διάστημα όπου οι εξουσίες των προέδρων και πρυτάνεων είναι ιδιαίτερα αυξημένες (άρση ασύλου, συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων κ.α ). Παράλληλα, προωθούνται ακόμα περισσότερο οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ παρατάξεων – υποψηφίων-φοιτητών, ακριβώς γιατί οι περισσότεροι φοιτητές δεν γνωρίζουν τους υποψήφιους συνεπώς για την εκλογή τους είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των εκλογικών μηχανισμών των κυβερνητικών παρατάξεων. Εμείς , ως ΕΑΑΚ , επιλέγουμε και προτάσουμε την αποχή από αυτές τις διαδικασίες (τόσο με τον παλιό όσο και με τον καινούριο νόμο Πλαίσιο ) αποσκοπώντας η διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τα ζητήματα της σχολής να γίνεται από όλους τους φοιτητές μέσω των γενικών συνελεύσεων .

γ) Μουσειοποίηση του Πολυτεχνείου Πατησίων : φέτος για πρώτη φορά η εαρινή εξεταστική θα διεξαχθεί στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και όχι στο κτίριο Γκίνη. Το επιχείρημα που έθεσε τόσο η πρόεδρος της σχολής κα Μιμίκου όσο και η πρυτανεία του ΕΜΠ ήταν η ανάθεση εργολαβίας για πραγματοποίηση επισκευών στο κτίριο. Στη σύγκλητο του ΕΜΠ που διεξήχθη πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε οτι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Ουσιαστικά λοιπόν αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια σαφής στόχευση για απονέκρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κτίριο Γκίνη. Παράλληλα ,δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός αυτό έρχεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να μετατραπεί το Πολυτεχνείο Πατησίων σε μουσείο εθνικής αντίστασης. Μια τέτοια κίνηση έρχεται να χτυπήσει χώρους ασύλου οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν ως χώροι διεαξαγωγής κινηματικών διεργασιών κατά τη διάρκεια των φοιτητικών και ευρύτερα κοινωνικών κινημάτων.

Με βάση αυτά , διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια σειρά από ζητήματα για τα οποία αν δεν διεξαχθεί ο απαραίτητος διάλογος μέσα στη σχολή , οι εξελίξεις θα είναι σύντομα δυσάρεστες. Συνεπώς , κόντρα στην προσπάθεια του Υπουργείου και των καθεστωτικών παρατάξεων να εκμεταλλευτούν την υπολειτουργία του συλλόγου προκειμένου να εφαρμοστούν τα παραπάνω, είναι σημαντικό να δοθεί απάντηση μέσα από τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.





ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/6
ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ 1,2.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί