ΚΡΑΤΟΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ: ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Το Σάββατο 9 Μαΐου η σεσημασμένη νεοναζιστική τραμπούκικη συμμορία της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας. Οι νεοναζιστές προσπάθησαν να καλύψουν τον ξεκάθαρα φασιστικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης, παρουσιάζοντας την σαν συγκέντρωση “Επιτροπών Κατοίκων ενάντια στη λαθρομετανάστευση”, ανεξάρτητη και ακομμάτιστη. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κατάφεραν ήταν μια περιθωριακή παρέλαση μίσους στην οποία συμμετείχαν το πολύ 300 άτομα, ενώ και η προγραμματισμένη πορεία τους ακυρώθηκε, χάρη στην μαζική κινητοποίηση μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που ματαίωσαν τα σχέδια των νοσταλγών του Χίτλερ.


Αυτό που έγινε πάντως φανερό ήταν ότι η Αστυνομία για μια ακόμα φορά συνεργάστηκε άψογα με τους νεοναζιστές. Συγκεκριμένα, αν και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα έκαναν πορεία, όταν οι Χρυσαυγίτες κινήθηκαν προς το παλιό Εφετείο, που είναι κάτω απ' την Ομόνοια και ακριβώς απέναντι από τα γραφεία τους και στο οποίο στεγάζονται υπό άθλιες συνθήκες εκατοντάδες μετανάστες, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέπραξαν ξεκάθαρα μαζί τους, όπως άλλωστε δείχνει κι η φωτογραφία. Είναι γνωστή η σύμπνοια και η ανοχή με την οποία η Αστυνομία, αντιμετωπίζει ανέκαθεν τις φασιστικές και παρακρατικές ομάδες. Αυτή τη φορά όμως, ήταν κάτι παραπάνω από προκλητική η στάση της , αφού δε δίστασε να χρησιμοποιήσει γκλομπς και χημικά (παλιά μου τέχνη κόσκινο) απέναντι στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους μετανάστες.

Η αναζωπύρωση των ξενόφοβων, εθνικιστικών και ρατσιστικών αισθημάτων είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι πολύ πιο εύκολο να έχει απήχηση η προπαγάνδα, η οποία στοχοποιεί τους μετανάστες, το πιο καταπιεσμένο στην ουσία κομμάτι των εργαζομένων, ως αιτία για τα οικονομικά προβλήματα και αποπροσανατολίζει από την πραγματική αιτία, που είναι το ίδιο το οικονομικό σύστημα. Είναι υπόθεση όλων των φοιτητών και εργαζομένων να δώσουμε ηχηρή και δυναμική απάντηση απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα. Ηχηρή απάντηση καταδίκης των παρακρατικών φασιστικών ομάδων που σπέρνουν το μίσος και τη ρατσιστική βία. Αλλά και καταδίκης των κυβερνήσεων-και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε την ίδια και απαράλλαχτη πολιτική-, που δε διστάζουν να δίνουν εντολές στις δυνάμεις καταστολής να συμπράττει με τέτοιες ομάδες ενάντια σε μετανάστες, φοιτητές κι εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί