Εκλογές 2009: Οι παρατάξεις φόρεσαν τα χρώματα του πολέμου! Να φορέσουμε τα χρώματα που επιτάσσουν οι ανάγκες μας…

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

για τη φοιτητική μας καθημερινότητα και το εργασιακό μας μέλλον!

Οι φοιτητικές εκλογές για μας:

- Δεν αποτελούν μια διαδικασία προσωπικών και πελατειακών σχέσεων, γλειψίματος και χειραψιών

- Δεν αποτελούν μια μάχη εκλογικών επιτελείων, μηχανισμών και εκλογικής εξαργύρωσης των κινημάτων.

- Δεν αποτελούν μια διαδικασία απολίτικη, μακριά από τα επίδικα της συγκυρίας, ούτε μια διαδικασία αποκομμένη από τις διεκδικήσεις, τους αγώνες και τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος όλη τη χρονιά που μας πέρασε.
________________________________________

Αποτελούν μια διαδικασία βαθιά πολιτική, ένα πεδίο έκφρασης των διαφορετικών και αντικρουόμενων πολιτικών θέσεων και επιλογών.

Αποτελούν μια στιγμή του φοιτητικού κινήματος, μια στιγμή όπου καταγράφονται εκείνα τα μπλοκ μέσα στις σχολές που όλο το προηγούμενο διάστημα εναντιώνονταν στις κυβερνητικές επιδιώξεις και προάσπιζαν τα φοιτητικά δικαιώματα και κεκτημένα.
Εκείνα τα μπλοκ που δεν πείθονται ούτε από τις καθεστωτικές λογικές και το δρόμο του βολέματος, του αποπροσανατολισμού και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, ούτε από τις αυτοαναφορικές πρακτικές που θέλουν ένα κίνημα εγκλωβισμένο και ακίνδυνο, ούτε από τις καιροσκοπικές λογικές του μισού δρόμου, της ενσωμάτωσης και της εξαργύρωσης των κινημάτων.

Αποτελούν μια στιγμή συμπύκνωσης των διεκδικήσεων και των αγώνων που εκφράζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μέσα από τις ανώτερες διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινηματικές διαδικασίες, μια στιγμή καταδίκης των πολιτικών που ώθησαν τη νεολαία τα τελευταία χρόνια να βγει στο δρόμο και να διεκδικήσει τη ζωή της!
________________________________________

Για μας ως Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση και σχήμα της ΕΑΑΚ, είναι σημαντικό, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές και την προσπάθεια μετατροπής τους σε ένα απολίτικο ψηφοθηρικό πανηγύρι, να εκφράσουμε τις θέσεις μας και να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας, που παλέψαμε στο φοιτητικό σύλλογο, μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς:


☻ Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ μέσα στις σχολές:
Στην κατεύθυνση της επιχειρηματικής-ανταποδοτικής λειτουργίας, της εντατικοποίησης, της πειθάρχησης και του αυταρχισμού.

• Ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναγνώριση των ΚΕΣ, αξιολόγηση, 2 κύκλοι σπουδών, νέος Νόμος Πλαίσιο (1 και μοναδικό σύγγραμμα, 3βδομάδες εξεταστική, επιχειρησιακά προγράμματα, manager, πειθαρχικά συμβούλια..)
• Καταπάτηση του ασύλου, καταστολή δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων (κρατική δολοφονία Αλέξη, Κούνεβα)
• Εργασιακή ανασφάλεια, ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αντιασφαλιστικοί νόμοι
• Απαξίωση πτυχίων, αποσύνδεση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών στην κατεύθυνση ειδίκευσης και 2 κύκλων, πιστωτικές μονάδες.
• Υποβάθμιση φοιτητικής μέριμνας-παροχών, κατάργηση δωρεάν σίτισης-στέγασης



☺ Προτάξαμε τη δική μας λογική για το πανεπιστήμιο:

◙ Μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων καταφέραμε, συνολικά σαν ΕΑΑΚ ΕΜΠ, μετά από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο, να μπλοκάρουμε την εφαρμογή της διάταξης για τα συγγράμματα που μιλούσε για υποχρεωτική συμπλήρωση λίστας και για ένα και μόνο σύγγραμμα ,με ταυτόχρονη κατάργηση των παν/κων εκδόσεων. Έτσι, έμεινε μια μεταβατική διάταξη για τη λίστα,, όπου όλοι οι φοιτητές παίρνουν όλα τα απαραίτητα βιβλία και σημειώσεις για κάθε μάθημα, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπληρώσει λίστα ή όχι.

◙ Εξασφαλίσαμε μέσα από πίεση στην πρυτανεία , κονδύλι για το βιβλίο της Ενεργειακής Τεχνολογίας που είχε κοπεί λόγω της εφαρμογής της λίστας.

◙ Μπλοκάραμε την εφαρμογή της πτυχής του νέου Νόμου Πλαίσιο για την καθολική ψηφοφορία, προασπίζοντας τα αιτήματα των φοιτητικών κινημάτων.

◙ Με παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, συνολικά σαν ΕΑΑΚ αλλά και με απόφαση συλλόγου, αντιταχθήκαμε στην κατεύθυνση για σκλήρυνση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος των μηχανικών, παγώνοντας σε πρώτο πλάνο το ζήτημα και παίρνοντας δεσμεύσεις.

◙ Διεκδικήσαμε καλύτερους όρους φοίτησης μέσα στη σχολή και αντιταχθήκαμε σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία από μεριάς καθηγητών (υποχρεωτικές πρόοδοι, απουσίες, μαζικά κοψίματα, «ύποπτοι» αντιγραφής, στο τεχνικό σχέδιο, FORTRAN, Εδαφομηχανική 2, λιμενικά έργα).

◙ Μέσα από πίεση και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο τμήμα καθηγητών και τη Σύγκλητο πετύχαμε τη διενέργεια όλων των εξεταστικών με διάρκεια 4 εβδομάδων, χωρίς αύξηση της διάρκειας του εξαμήνου, ενάντια στο ρεβανσισμό των καθηγητών και την εντατικοποίηση των σπουδών.

◙ Για τη λήψη αποφάσεων πάνω στα ζητήματα της σχολής και της συγκυρίας προτάξαμε, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη και των κινημάτων των προηγούμενων χρόνων, τις αμεσοδημοκρατικές Γενικές Συνελεύσεις, ενάντια στη λογική των «εκπροσώπων» και του κουκουλώματος. Για μας ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει στη σχολή είναι οι ίδιοι οι φοιτητές και οι συλλογικές τους διαδικασίες.

◙ Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη για τη συνδιαχείρηση στα όργανα και στις λειτουργίες του πανεπιστημίου, σα σχήμα, αλλά και σαν ΕΑΑΚ συνολικότερα, είμαστε η μόνη δύναμη μέσα στα πανεπιστήμια που αντί να λειτουργεί με τη λογική των ορισμένων από τις εκλογές και «πεφωτισμένων εκπροσώπων», όπως όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, προτάσσει τις μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τμήματα και συγκλήτους από τους φοιτητές σαν απάντηση στα προβλήματα που προκύπτουν. Δεν ψηφίζουμε αυριανές διοικήσεις πανεπιστημίων (πρυτάνεις, προέδρους..) που είναι μακριά, πέρα, και τις περισσότερες φορές, ενάντια στους φοιτητές, ούτε συμμετέχουμε στο εκλογικό παιχνίδι συμφερόντων μεταξύ αυτών και των άλλων παρατάξεων.



Είμαστε σχήμα της ΕΑΑΚ γιατί:
Τα σχήματα της ΕΑΑΚ αποτελούν εκείνη τη συνιστώσα εντός του ελληνικού πανεπιστημίου που 18 χρόνια τώρα παλεύει για την ενίσχυση των αγώνων, προτάσσοντας τον αγώνα διαρκείας, για ένα φοιτητικό κίνημα ανατρεπτικό και αμεσοδημοκρατικό, που θα μπορεί να πετυχαίνει νίκες στο σήμερα. Είναι αυτά που πρωτοστάτησαν στα φοιτητικά κινήματα των τελευταίων δύο δεκαετιών, με αποκορύφωμα το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 και την εξέγερση του Δεκέμβρη και έλεγαν και έκαναν την ανατροπή στην πράξη! Είναι η Αριστερά που δεν ενσωματώνεται και που δεν τρέφει διαχειριστικές αυταπάτες! Είναι η Αριστερά που δεν μνημονεύει τα κινήματα από φωτογραφίες του παρελθόντος, αλλά με τη συνεισφορά της σε αυτά και με την ίδια της την πείρα, προσπαθεί να σκιαγραφήσει και να χαράξει τα μεγάλα κινήματα του μέλλοντος!

________________________________________
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να προτάξουμε τη δική μας αντίληψη για το πανεπιστήμιο, αντίληψη που ξεκινά από τα αιτήματα των ίδιων των φοιτητών μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τα κινήματα, και καθοδηγείται μόνο από τις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας. ΓΙΑΤΙ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ!
________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί