ΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ… … ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΣΟΥ ΝΑ ΠΕΤΑΣ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Στη σύνοδο πρυτάνεων της Κομοτηνής, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας των ιδρυμάτων. Ο υπουργός παιδείας Ευριπίδης Στυλλιανίδης, ξεκαθάρισε μάλιστα στους πρυτάνεις, ότι οποίο ΑΕΙ δε συμμορφωθεί με αυτό τον κανονισμό θα τιμωρηθεί με «πάγωμα» των ζωτικών του λειτουργιών, επιδεικνύοντας έτσι ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και πυγμή. Λίγες μέρες αργότερα, ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες εφαρμογής με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου η Σύγκλητος υιοθέτησε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, βάση του οποίου εφαρμόζεται ο νέος Ν.Πλαίσιο, η Αξιολόγηση και πληθώρα από τις αντι-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Στα ίδια μήκη κύματος, κινείται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει μέσα στο Μάιο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιέχει πολλές από τις παραπάνω ρυθμίσεις.
Επιχειρώντας μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουμε τη συγκυρία που διανύουμε, βλέπουμε τους αγώνες των εργαζομένων να βρίσκονται σε ύφεση, με την ύπαρξη λίγων μόνο κλαδικών απεργιών με την πιθανότητα κήρυξης μιας γενικής απεργίας να είναι μηδαμινή. Έχοντας λοιπόν, ως δείκτη αυτή την κατάσταση, είναι σαφές ότι οι συνθήκες για την κυβέρνηση είναι πιο ευνοϊκές και για μια πιο σκληρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα (π.χ. ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ) και στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ειδικότερα με τις ρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει είναι ένα φοιτητικό κίνημα ιδιαίτερα μαχητικό και μαζικό, όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν. Συνεπώς, το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων έχουν διεξαχθεί λίγες Γενικές Συνελεύσεις και παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες πορείες με εκπαιδευτικό τόνο, είναι κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι λοιπόν κομβική η δεδομένη συγκυρία, ακριβώς γιατί θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα μέσα στις σχολές και να διασαφηνιστεί η στόχευση της κυβέρνησης και πως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τα νέα μέτρα που προωθεί.
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι αν η κατάσταση στο εσωτερικό των ιδρυμάτων συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από την έλλειψη αντιδράσεων και την αποχή των φοιτητών από τις συλλογικές διαδικασίες, τότε αυτό θα «στρώσει» το δρόμο στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του συνολικού της σχεδιασμού πάνω στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασαφηνιστεί η πολιτική στόχευση της ΝΔ μέσα από την προώθηση κάποιον βασικών ρυθμίσεων του εσωτερικού κανονισμού. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο που διανύουμε το υπουργείο επιδιώκει κυρίως την είσοδο των manager στο εσωτερικό των ιδρυμάτων καθώς και την εφαρμογή των 4ετών αναπτυξιακών-επιχειρησιακών προγραμμάτων, δύο πτυχών που επιφέρουν τον πλήρη οικονομικό και διοικητικό έλεγχο του κάθε ιδρύματος. Επιπλέον, αναμένεται να συγκροτηθούν λίστες «αιωνίων» φοιτητών προς διαγραφή τους, στα πλαίσια μιας προσπάθειας πειθάρχησης του φοιτητικού σώματος και πλήρης προσαρμογής του στην εύρυθμη λειτουργία των σχολών, κάτι που θα επιφέρει την αποσύνδεση των φοιτητών από μια ευρύτερη διαδικασία πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης. Τέλος, αναμένεται τους επόμενους δυο μήνες η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε μια σειρά από σχολές με βάση τον νέο κανονισμό, που προβλέπει την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στην ψηφοφορία. Το μέτρο αυτό, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει πιο δημοκρατικό, ωστόσο οι πρόεδροι και οι πρυτάνεις των σχολών διαχειρίζονται, σε συνεργασία με το υπουργείο, ζητήματα οικονομικά και διοικητικά, ζητήματα που η ιστορία έχει δείξει ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ. Επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι των πρυτάνεων και των προέδρων τάσσεται αλληλέγγυο στα σχέδια της κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό μετά την εκλογή τους να θεωρήσουν ότι έχουν μια συνολική νομιμοποίηση από το φοιτητικό σώμα και συνεπώς να προωθήσουν την εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων.
Κλείνοντας, είναι αναγκαίο να καθορίσουμε τη δράση μας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι Γενικές Συνελεύσεις, αφ’ ενός για να ανοίξει και πάλι ο διάλογος για τα ζητήματα που τρέχουν, καθώς επίσης και για να λάβουμε ως σύλλογος αγωνιστικές αποφάσεις, όπως είναι η πορεία της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετέχουν σωματεία εργαζομένων και στηρίζει με απεργία η ΠΟΣΔΕΠ. Είναι λοιπόν επιτακτικό οι φοιτητικού σύλλογοι να συμμετάσχουν σε νέες κινητοποιήσεις και τις επόμενες εβδομάδες μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να συγκροτηθεί και πάλι ένα ισχυρό μπλοκ αντιπαράθεσης με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που ακολουθεί αναμένεται η διεξαγωγή Πρυτανικών και Προεδρικών εκλογών με τον νέο Ν.Πλαίσιο καθώς επίσης και η ψηφοφορία του νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των ιδρυμάτων σε τμήματα και συγκλήτους. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει οι σύλλογοι να κινηθούν πάλι προς μια κινηματική κατεύθυνση μέσα από αγωνιστικά πλαίσια όπως αυτά που αποτελούν παρακαταθήκες του κινήματος, προκειμένου αφ’ ενός να «μπλοκαριστούν» με μαζικό τρόπο όλες οι προσπάθειες εφαρμογής των πτυχών της αναδιάρθρωσης και αφ’ ετέρου να δώσουν ένα στίγμα ανατροπής των μεταρρυθμίσεων κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Στους αγώνες που πέρασαν
και στις μάχες που έρχονται
την ιστορία τη γράφουν
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί