ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» ?

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

«ΌΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!»

Η περίοδος μετά τις χειμερινές εξετάσεις και το διάβασμα παραδοσιακά έχει ένα άρωμα προεκλογικού πυρετού και «απολογισμού δράσης», κατά πρώτο λόγο από τις καθεστωτικές παρατάξεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, αλλά και όχι μόνο…

Και αυτό γιατί μετά από μια περίοδο ενασχόλησης με την εξεταστική και τα πρόσθετα βάρη της εντατικοποίησης που αυτή φέρνει, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για το προχώρημα των πελατειακών σχέσεων με ταυτόχρονη αποφυγή από τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας και της συγκυρίας.

Καλό είναι να υποψιαστούμε και να θυμηθούμε ότι όλα δεν είναι τόσο ρόδινα και ωραία όσο μας τα παρουσιάζουν…! Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να μας βρουν απέναντί τους!

Ο προσχηματικός «διάλογος» για την παιδεία

Είναι φανερό ότι και την φετινή χρονιά πρόθεση του υπουργείου ήταν η προώθηση κεντρικών πτυχών της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (κολέγια, λίστες συγγραμμάτων, άσυλο, τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, αξιολόγηση). Παρόλα αυτά αυτή η διαδικασία βρήκε σημαντικά προσχώματα από το φοιτητικό και ευρύτερα πανεκπαιδευτικό κίνημα, που πέρασε μέσα και από τον Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα την αναδίπλωση της κυβέρνησης όσον αφορά το προχώρημα των τομών. Σε συμβολικό επίπεδο αυτό αποτυπώνεται και με την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας από μία γραμμή μηδενικής ανοχής σε μία κατεύθυνση εξασφάλισης ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Σε αυτό το μήκος κύματος η κυβέρνηση, φοβερά πιεσμένη από την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές αντιδράσεις από τις συνέπειές της, σε μια τελευταία προσπάθεια εύρεσης συμμαχιών, προχωράει την εβδομάδα που διανύουμε στην έναρξη του διαλόγου για την παιδεία. Η κίνηση αυτή, αναδεικνύει ότι στόχος της είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ευρύτερη απονομιμοποίηση των επιλογών και των μεταρρυθμίσεων της τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτέλεσμα των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ετών.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα διάλογο καθαρά προσχηματικό, ακριβώς γιατί στη διεξαγωγή του θα συμμετέχουν μόνο η κυβέρνηση, ο εαυτός της και το παιδί της (ΔΑΠ), χωρίς την ύπαρξη κάποιου άλλου κοινωνικού εταίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτι ανάλογο είχε επιδιώξει και πριν τρία χρόνια, όπου από την πλευρά των φοιτητών είχε συμμετάσχει μόνο η ΔΑΠ. Αποτέλεσμα ήταν να υπερισχύσει η τοποθέτηση των φοιτητικών συλλόγων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια απαξίωσης των συλλογικών τους διεργασιών και των αποφάσεων τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη η ΟΛΜΕ και η ΠΟΣΔΕΠ έχουν ξεκαθαρίσει την αποχή τους από το φετινό διάλογο.

Η καλή αρχή από τις λίστες φαίνεται…

Στις αρχές του προηγούμενου εξαμήνου, ήρθαμε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με μια πτυχή του νέου Νόμου Πλαισίου, τις λίστες συγγραμμάτων.

Κληθήκαμε να συμπληρώσουμε μια λίστα βιβλίων και να διαλέξουμε ποιο από όλα θα λάβουμε δωρεάν, χωρίς να έχουμε έρθει από πριν σε επαφή με τα μαθήματα και την ύλη που αυτά περιέχουν.

Είδαμε τις παρατάξεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ πρώτες να μας βοηθάνε να επιλέξουμε το «σωστό» βιβλίο, τους καθηγητές – συγγραφείς να κάνουν marketing των «κατάλληλων» βιβλίων, τους διαφόρους εκδοτικούς οίκους να μας προσφέρουν «απλόχερα» τα βιβλία που μέχρι πρότινος διατίθονταν από το πολυτεχνειακό εκτυπωτήριο (Θωμαίδιο).

Και μέσα σε αυτό τον «εμποροπανήγυρη», είχαμε τη μεν ΔΑΠ να μας προβάλλει την ορθότητα και επιτυχία αυτού του μέτρου του «πολλαπλού συγγράμματος» (που στο σημερινό σύστημα δεν υφίσταται), παραβλέποντας τα παρατράγουδα περικοπής συγγραμμάτων σε ορισμένα μαθήματα και τη δε ΠΑΣΠ να «αντιδρά» στην πτυχή αυτή με το να συμφωνεί με τη συμπλήρωση λίστας και της ατομικής επιλογής των βιβλίων, αναμασώντας τελικά τα επιχειρήματα της ΔΑΠ.

Εμείς σαν Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση, αλλά και σα σχήματα της ΕΑΑΚ, από την πρώτη στιγμή αντιταχθήκαμε στην εφαρμογή αυτής της πτυχής του Νόμου Πλαίσιο, όπως ακριβώς αντιτάχθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα συνολικά στο Νόμο που ψηφίστηκε το 2007 από την κυβέρνηση μέσα στην πιο άγρια καταστολή, κόντρα στο πιο μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, θέλοντας να καταπνίξει κάθε μορφή αντίστασης.

Προτάξαμε τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων για να παρθούν αποφάσεις ενάντια στην εφαρμογή της λίστας. Μετά από αγωνιστικές-καταδικαστικές αποφάσεις, τα σχήματα της ΕΑΑΚ, πίεσαν με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας τη Σύγκλητο και τα τμήματα της κάθε σχολής, να πάρουν απόφαση, που αντιβαίνει εν μέρει το νόμο, για διανομή όλων των βιβλίων στους φοιτητές ανεξάρτητα με το αν θα συμπλήρωναν ή όχι τη λίστα.

Ωστόσο η πρόεδρος της σχολής κα Μιμίκου και το καθηγητικό μπλοκ που στοιχίζεται πλήρως με τις επιλογές της, πραξικοπηματικά και με μια λογική λεγκαλισμού και νομοτέλειας, έγιναν ακόλουθοι των «μεταρρυθμίσεων» του Υπουργείου, ψηφίζοντας το μέτρο της λίστας για τη σχολή μας. Όντας πιεσμένοι όμως, από την αγωνιστική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών στην αρχή της χρονιάς και από το προηγούμενο φοιτητικό κίνημα εναντίωσης στο Νόμο, περιτύλιξαν την απόφασή τους με κοντόφθαλμα επιχειρήματα ότι για φέτος θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα βιβλία.

Κι όλα ωραία θα ήταν αν φέτος ερχόταν η συντέλεια του κόσμού!

Κι όμως αυτό το «μεταβατικό» σύστημα διανομής βιβλίων που θα «ξεγέλαγε το Υπουργείο», αποδείχτηκε τρύπιο, καθώς και η διανομή βιβλίων υπερκαθυστέρησε και περιορίστηκε ο αριθμός βιβλίων σε μαθήματα επιλογής και σημειώσεις κόπηκαν σε κάποια μαθήματα (πχ Ενεργειακή Τεχνολογία που μετά από παρέμβαση του σχήματός μας κόπηκε ειδικό κονδύλι και το βιβλίο δόθηκε δωρεάν σε όλους τους φοιτητές).

Η κακή αρχή έγινε, ακόμα και αν καταφέραμε να μην εφαρμόσουμε κατά γράμμα το νόμο για τις λίστες (που μιλά για υποχρεωτική συμπλήρωση λίστας και επιλογή ενός και μοναδικού βιβλίου ανά μάθημα). Τα προβλήματα και η αντιδραστικότητα του μέτρου αυτού αποκαλύφτηκαν ήδη, όσο και αν η ΔΑΠ προσπαθεί να μας πείσει ότι ο γάιδαρος πετάει!
Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε δεν είναι η λογική της επιφανειακής συγκαλυμμένης κριτικής που κάνει πολεμική συμφωνώντας στην πτυχή και διαφωνώντας στις λεπτομέρειες (βλέπε ΠΑΣΠ), ούτε η λογική του συμβιβασμού και της παθητικής διαμαρτυρίας (βλέπε ΠΚΣ που δεν έκανε τίποτα απολύτως για να εναντιωθεί στις λίστες), ούτε και η λογική του μισού δρόμου και τελικά της παθητικής αποδοχής (βλέπε ΑΡΕΝ που εναρμονίστηκε νομοτελειακά στη συμπλήρωση λίστας)

Η απάντηση πρέπει να έρθει μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τη δύναμη της ρήξης και της αισιοδοξίας που έφερε ο Δεκέμβρης, μέσα από την πνοή που καίει τόσα χρόνια από τα φοιτητικά κινήματα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

• ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
• ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΠΕΙ
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί